Quidinge Allehanda

Förstasidan nr 30

Förstasidan nr 44


QUIDINGE ALLEHANDA – ETT HOT MOT URBANISERINGEN

Idén till en lokaltidning fick jag en dag våren 1971, när det enda som stod att läsa under rubriken ”Kvidinge” i NST var ”Måndag: köttbullar”. Dessutom kändes det viktigt att förstärka Kvidinges identitet nu när det bara var några år kvar innan samhället skulle gå upp i Åstorps kommun. Så här sa jag i en tidningsintervju hösten 1971:
- Målsättningen är i stort sett att inte vid något tillfälle missa att framhålla samhällets förtjänster. Mycket är skämt, men med åtskilligt allvar i botten. Vi kämpar för att slå vakt om det lilla samhällets fördelar framför storstäderna. Att folk faktiskt ska kunna ha anledning att känna sig stolta över att bo i ett litet samhälle som Kvidinge.

Quidinge Allehanda fick en flygande start. Första numret såldes slut på bara några dagar, i kiosken vid torget, i Bergs kemikalieaffär och hos Mohlins. Efter en kort tid var upplagan 430 exemplar och på den nivån stannade vi ända fram till sista numret, nr 53, som utkom i december 1973. Vi nådde alltså under denna tid ca 50% av hushållen.

Förstasidan nr 51

QA producerades av 14 seniorscouter, som alla hade titeln chefredaktör. Med hjälp av Torsten på J D Stenqvist fick vi med fina bilder i tidningen, som kom ut varannan lördag, med uppehåll under sommaren. Quidinge Allehanda speglade stort och smått i det lilla samhället. Aktuella reportage varvades med intervjuer med kända kvidingebor, såsom f.d. polisen Alde Wehlin, revyartisten Oscar Roslund och rikspolischefen Carl Persson.

I en artikelserie kallad ”De våra utsocknes” porträtterades kvidingebor i förskingringen.

Rubrikerna var många:

* Kvidingebadet öppet hela vintern!
* ”Det finns inget LIDINGE i KVIDINGE” – Thore Skogmans
   nästa storaschlager?  
* Ny bankkamrer i Kvidinge – räntan oförändrad!
* Därför finns det ingen kvidingegata i Helsingborg!
* Mystiskt vapenfynd på gökotta!
* Festliga tennisfinaler med hyllstoftapassningar,
   flygplansskruvar och mycken dramatik
* Detta händer när ljuset släcks i Kvidinge
* Uppsving för nöjeslivet i Kvidinge när Kvidinge IF slog
   Åstorp
* Kvidinge fastlagsbullar testade
* Kända kvidingebors nyårslöften
* Kvidinge i väntan på vätebomben
* Därför brann det på Tomarp!
* Frank Sinatra stoppad i Västra Sönnarslöv
* Kvidinge hemvärn spöade Åstorp
* Hemmabetonad domare och felaktiga skor Kvidinge
   Supporterklubbs fall
* Hemligheten bakom Arne Lamberths framgångar:
   ”Han byter luft om måndagarna!”

I varje nummer fanns en ledare. Kraven på förändringar i det lilla samhället var många. Här är ett par exempel:
* Drive-in-bio i grusgraven
* En kvidingebos rätt att skula
* Sanda skolans backe!

Varje gång Kvidinge Sockenbibliotek fick hem nya böcker presenterades dessa i en lista i tidningen.

Brev från Torsten Ehrenmark

Under rubriken ”Hr Ehrenmark i byn” kunde man läsa följande:
”Thorsten Ehrenmark, den rolige kåsören, var nyligen i Kvidinge. Detta kan Quidinge Allehanda som första tidning avslöja. Herr Ehrenmark var i Kvidinge i ett bestämt ärende och tog då in på ett näringsställe på orten (vi vet vilket, men avslöjar det inte) och förtärde där något speciellt till kaffet. Han blev så förtjust i det – för övrigt en kvidingespecialité – att han beställde in ännu ett stort fat.

Vill du veta vad han åt och varför han gjorde det så läs på sidan 113 i hans senaste bok ”Årets Ehrenmark…men glad jag är ändå!” På den och följande sidor står hela förklaringen.”

En annan rubrik var:
”NASA: Så registrerar man QUIDINGE på månen!”
Med alla grustagen kring Kvidinge ser orten från luften ut lite som ett månlandskap. Vad var då naturligare för redaktionen än att försöka få inregistrerat ”Quidinge II” på månen, en vänort till Kvidinge. NASA var positiva, men International Astronomical Union satte stopp eftersom platser på månen endast får uppkallas efter avlidna vetenskapsmän.

Den lokala sporten hade sin givna plats i Quidinge Allehanda. Tennisspelarnas kamp om vandringspriset ”Kvidingepottan” följdes noga och i varje nummer fanns ett fylligt matchreferat från någon av Kvidinge IF:s matcher. Vid ett tillfälle krävde tidningen att Kvidinge idrottsplats skulle halveras eftersom det bara varit spel mot ett mål.

Våren 1972 kunde man i Quidinge Allehanda läsa denna spännande rubrik:
”Det blir värre för KVIDINGEBOR med huvudvärk efter den 27 maj!”
Bakgrunden var att den 27 maj skulle bli sista dagen då det stannade något persontåg vid Kvidinge station och att det alltid med 18.57-tåget om vardagarna kommit en medicinlåda med olika typer av läkemedel f.v.b. till behövande kvidingebor. Denna service skulle alltså nu upphöra.

Quidinge Allehandas redaktörer var naturligtvis också med på det tåg, som var det sista som lämnade Kvidinge station den 27 maj.

Tidningen hade en egen maskot, Qlas-Elviz. Han förekom flitigt i  tidningen och som dekal (att klistra på bilen) som bilaga i ett nummer. Söndagen den 18 juni 1973 fyllde Qlas-Elviz 8 år och gratulerades då i radioprogrammet ”Det ska vi fira!” av ingen mindre än Sonja Hedenbratt.

Bildekal

Redaktionen drev hårt kravet på lokal-tv över kvidingeområdet. Tidigt presenterades ett förslag på en typisk tv-kväll för kvidingebor:

TV-programmet

13.00   HUR LÅNGT HAR AVLOPPET KOMMIT? Direktsändning från
           utgrävningarna på Storgatan.
18.30   SAGOSTUND PÅ BIBLIOTEKET.
18.55   SYD-NYTT. Nyheter lokalt över Magleby.
19.00   SPORTNYTT. Direktsändning från bordtennismästerskapen
           i folkskolans gymnastiksal.
19.30   KVIDINGE-NYTT. Vi kollar läget vid kiosken.
20.00   SKALL VI ASFALTERA SNICKAREGATAN? Direktsänd 
           paneldiskussion från kommunalfullmäktige.
21.00   LÅNGFILM. Kvidingescouterna visar årets lägerfilm.
21.55   KVÄLLSÖPPET. Vi besöker korvkiosken strax innan man
           stänger.
22.10   SHOW. Sånnaflickorna underhåller från foajén på Biorama.

Brev från Lasse Holmqvist

T.o.m. tv-legenden Lasse Holmqvist stöttade projektet.
- Klart jag ställer upp. Med Sånna flickor!
 

Sakta vi gå genom Kvidinge
Lokal-tv från Kvidinge blev inte verklighet, men väl riks-radio. Vid denna tid sände Sveriges Radio det populära morgonprogrammet ”Vardags” med Mona Krantz och Kent Finell. Radioprofilerna läste högt ur nästan varje nummer av Quidinge Allehanda.

I en ledare i tidningen klagade redaktionen över att man i radion bara omnämner hur vädret är i Stockholm, aldrig talar man om ifall det blir solsken eller regn i Kvidinge. Radiopratarna ursäktade sig med att de inte hade några uppgifter om vädret i Kvidinge. Genast ringde redaktionen in en väderrapport, som upplästes i radio:
”Soligt och klart, moln över Magleby, plus 1 grad i skuggan. Trafiken flyter fint i centrum.”

Varför spelas det nästan bara skivor med anknytning till huvudstaden som ”Slagsmålet på Tegelbacken” eller ”Gamla sta´n”, frågade tidningen. Varför inte spela ”Sakta vi gå genom Kvidinge”?
- Skicka hit den då, så spelar vi den, svarade Mona och Kent.
Sagt och gjort. Kerstin, med övriga seniorscouter som kör, spelade snabbt in visan, som därefter sändes i P3.

Besked från programkontrollen

Urklipp från Aftonbladet

Meddelande från Sveriges Radio att "Sakta vi gå genom Kvidinge" ska spelas 27/10.  Ur tidningen Aftonbladet den 26
 oktober 1972

Paradiset på jorden
Det hela kulminerade när Mona och Kent begärde en direktsänd rapport från Kvidinge. Så här sa jag i radions P3:

”Här i hjärtat av Skåne, på den fagra Söderåsens sluttningar, ligger metropolen Kvidinge – detta expanderande och framgångsrika samhälle – i alla sin prakt. Mången skald har sjungit dess lov och sedan urminnes tider har Kvidinge varit ett omtyckt mål för blivande svenska konungar under deras eriksgator. En av dem, kronprins Carl August, blev så förtjust att han stannade här för evigt.

Kvidinge är ingalunda något isolerat samhälle. Dess centrala läge gör det till en självklar sak att ha otaliga kommunikationer med kringliggande städer och orter. Det finns en unik busslinje till Ängelholm och från förorterna Åstorp och Klippan anländer bussar stup-i-ett. Bara till för några år sedan lyfte och landade flygplan från alla håll och kanter på Kvidinges två flygfält. Tar man tåget från Kvidinge Central eller Kärreberga Västra kan man resa vart man vill i Sverige – ja, i hela Europa  - och vill man snabbt nå en ort som vare sig har flyg-, buss- eller tågförbindelse så är det bara att ringa taxistationen.

Kvidinges befolkning lever främst av industri och jordbruk. Många arbetar vid ortens storindustri, som gör emballage. Inte bara svenska detaljister utan även innevånare på mera exotiska platser som Punta Arenas och Sierra Leone känner väl till ”made in Kvidinge”.

I Västra Sönnarslöv, som paradoxalt nog ligger i östra delen av Kvidinge, samt i city, finns ett par keramikfabriker som tagit till sin uppgift att värna om gammaldags lergodsprodukter. Den sönnarslövska ”dassalyktan” har väckt uppmärksamhet långt utanför kommunens gränser. Kring Kvidinge ligger också många mönsterlantbruk, varav det största är Tommarps kungsgård med anor från förr i tiden. Länets hemslöjd har fått ett eget trivselställe på Strögård där skaparlust och flit råder alla vardagar, alla tider på dygnet.

För det kulturella är det också väl sörjt i Kvidinge. Invid den vackert belägna kyrkan ligger Gyllenbielkeska hospitalet, i vilket det finns inrymt församlingshem och museum. Dessutom är Kvidinge bibliotek öppet flera kvällar i veckan!

Någon egen idrottsstjärna har Kvidinge ännu inte producerat även om vi är på god väg i bordtennis. Fotbollslagets dröm att en gång få spela i samma division som HIF håller på att förverkligas, kanske dock ej enbart av egen kraft.

Det underbara med Kvidinge - om man är scout eller friluftsmänniska över huvud taget – är den skiftande natur kring samhället som har så mycket att bjuda.

Den vintermorgon du tar på dig dina skidor och beger dig över åkrarna till Tommarps Ene – där en verkligt fin alpin terräng möter dig – eller den sommarkväll då du sitter vid en öppen eld på Söderåsen och blickar ut över den dal där Kvidinge ligger, är ögonblick du aldrig glömmer. Likaså den vårdag du hittar den första vitsippan i Prästmarken – Kvidinges fritidsområde – eller den höstkväll då du fångar din första lax i Rönne å, är episoder som etsar sig in i minnet för livet.”

Bildextra

Rubriker

Bildextra från ett januarinummer 1972. Några av de rubriker som QA skapade

Specialedition på engelska
Inför det stora internationella scoutlägret ”Blå Sommer” i Danmark 1985 återuppstod QA tillfälligt. Vi producerade ett stort antal Quidinge Allehanda med material om Kvidinge på engelska. Tidningen delades ut gratis till de 18.000 scouterna på lägret.

Specialedition

Vi nådde målet
Under två och ett halvt år dominerade Quidinge Allehanda totalt medialandskapet i Kvidinge. En av chefredaktörerna uttryckte QA:s betydelse så här:
- Är man med i en syförening och dessutom prenumererar på Quidinge Allehanda, ja då vet man vad som händer och sker i Kvidinge med omnejd.

Presscensur
Så här i efterhand kan det väl avslöjas att viss censur förekom. Vissa artiklar kom inte med. Våren 1972 skulle en av våra manliga chefredaktörer göra ett matchreferat om en av Kvidinge IF:s pojklagsmatcher. Jag mötte honom på byn några timmar efter matchen och frågade då i förbigående när jag skulle få reportaget.
- Du får inget reportage, sade han, för Kvidinge åkte dit med 6-0!

Samtliga förstasidor av Quidinge Allehanda finner du HÄR!