Robinson Krus -
ett lejon bland krukor?

Hela ensemblen i "Sambo-Samba"

Robinson Krus – ett lejon bland krukor?
(Obs! Föreställning även på Fredag!)

Det är ofta svårt att upprepa en succé. Därför var vi trots framgångarna med ”Sand of Music” tveksamma till att göra en uppföljare. Men trycket blev för stort, både inom och utom ensemblen, och hösten 1987 var det dags för Kvidinges andra musical, en krusical med namnet ”Robinson Krus – ett lejon bland krukor? (Obs! Föreställning även på Fredag)”

Samma låtskrivare som förra året, samma manuskriptförfattare, samma regissör och samma scenbyggare. Man ska som bekant aldrig ändra på ett vinnande lag.

Johan och Ola

De båda svindlande damerna

Hembygdshallen döptes om till nattklubben El Trocadero, vändes bak och fram, och scenen byggdes denna gång i andra änden av lokalen. Publiken placerades vid bord ute i salongen och förtäring ingick i biljettpriset, som chockhöjts till 30 kr.

Programhäftet

Personerna

I centrum för handlingen i första akten står pottemagare Robinson Krus. Han hade haft det lugnt och skönt på ”raksträckan” i Kvidinge tillsammans med frisören Leif Bäck, som har sin rörelse i samma fastighet. Fram tills dess de två kvinnliga svindlarna Kristina och Lappelill dyker upp, vill säga. De letar efter ett ställe där de kan ligga lågt efter senaste stöten i Åstorp. Men ack vad de bedrar sig, för i Kvidinge finns pottemagaren, frisören och spanjoren Olle Gonzales, som lever under falsk identitet. Han har dock jour mellan 9-17.

Robinson Krus får besök av turist

Kalabalik i frisersalongen

Andra akten utspelar sig på nattklubben El Trocadero, med mycket sång och musik.

Nattklubben El Trocadero

"En pottemagare"

De två första akterna utspelas alltså i Kvidinge, som genomgående hyllas av de medverkande. Så här säger t.ex. Robinson Krus:
- Kvidinge är bra! När jag får barn, om jag får några, ska jag, var jag än bor, tvinga dom att växa upp i Kvidinge!

Konstbevattning

I tinget i Klippan

Krusicalen slutar vid tinget i Klippan och såväl pottemagare Robinson Krus som frisören får sin hjärtans kär. Hela ensemblen bryter ut i en sambo-samba och som extranummer bjuder de medverkande upp publiken till dans.

Melodierna

En pottemagare

Hela hallen kom i gungning

Så här tyckte lokalpressen:

Återigen bevisas att Kvidinge är något alldeles unikt, säreget, lokalpatriotiskt, kulturmedvetet, självständigt, vidsynt och med en förmåga att sälja sig själv. (HD)

Kvidingeungdomarna har gjort det igen. Krusicalen är en föreställning späckad med överraskningsmoment, sång, musik och dans. Och ordvitsarna haglade över publiken som knappt hann med ibland. (NST)

Ett mästerverk! Jag vaknade av att hela publiken applåderade! (QA)

Stort tack!

Totalt spelades 8 föreställningar, samtliga utsålda i förväg. 640 personer kom och tittade. Biljettintäkterna gick denna gång oavkortat till Greenpeace.

Krusicalen spelades in på video och några månader efter premiären kom samtliga låtar ut på kassett.

Robinson Krus på kassett

Robinson Krus på dvd

Det blev ingen tredje musical. Flera av ungdomarna började studera på annan ort och det fanns ingen ny ”generation” redo att ta över. Dock finns det ett manus färdigt för en tredje musical, mysticalen ”Fallet med Carl August”, om någon känner sig hågad.