CD-Rom i vrede?

CD Rom i vrede?

1997 började vi svenskar leva mer på nätet än IRL. Då valde jag att skriva boken CD Rom i vrede? - Ett nätt verk om verklig reality och som innehöll ett tjugotal verkliga upplevelser från Skåne, Wiltshire och Bayern.

Så här skrev jag i förordet till boken:

”Vi lever sedan länge i ett informationssamhälle. Styrt av tekniker och teknik.
En dag och ett år innan jag fyllde femtio ringde en avlägsen släkting och gratulerade. Damen ifråga bor i Norrland och jobbar dessutom på distans.
Hon är alltså dubbelt avlägsen.

Bokomslaget till CD Rom i vrede?

Hon har en egen PC hemma och i databasen har hon följaktligen programmerat in födelsedagarna för alla hon känner. Varje morgon när hon slår på datorn kommer dagens bemärkelsedagar upp på skärmen. Sedan är det bara att ringa.

Några dagar senare kom ett brev till mig från en firma som ville jag skulle gå en kurs i informationsteknologi. Det var personligt adresserat, precis som alla de andra tusentals brev firman samtidigt skickade ut. Det började ”Bäste Olle Filt!”

Att behärska den nya informationsteknologin är svårt. Skit in blir skit ut. CD Rom i vrede? Ändå är det denna teknologi (IT) som vi alla ska leva av.
I går zappade jag förbi två pratshower på TV. I den ena framträdde en transvestit och berättade hur det var när han var Harry och när ”hon” var Svea. På andra kanalen talade en man ut om hur det kändes att ha gift sig fyra gånger med samma kvinna. Och dessemellan haft ihop det med svärmor.
Vem skall leva av den informationen?

Är det något du vill veta, säger man, är det bara att ge sig ut på nätet. Surfa eller kabeldansa, det är egalt vilket.

Du ger dig ut på de elektroniska motorvägarna för att se om alla vägar bär till CD Rom. I verkligheten har du bara kopplat upp dig på ett av världens mest omfattande avloppsnät.
För en tid sedan behövde jag information. Jag skulle bygga ett staket av granpinnar, fyrtio meter långt och två meter högt. Jag beställde de 5000 pinnarna och gav mig ut på nätet för att leta efter instruktioner. Någonstans i världen måste det väl finnas denna information? Icke. Däremot fick jag en massa information om slaget vid Stäket 1719.

Så kom mannen och levererade pinnarna. Han sa:
- Sätt varannan pinne med den tjocka änden uppåt. Använd en tändsticksask på högkant för att bestämma avståndet mellan pinnarna och kontrollera att var tionde pinne blir lodrätt.
Det var den information jag behövde.

IT är inget nytt påfund. När jag var liten kunde man i byn där jag bodde gå till frisören. Han visste allt. Om det mot förmodan fanns något han inte visste kunde du tala om det
för honom. Då hände det ibland att han såg ut som ett snabel-a i ansiktet.

Life is strange when IT happens to you.

Låt oss inte glömma att det finns en värld utanför IT. Denna verklighet är den enda verklighet som finns. Kanske kan det för en kort stund vara livat på nätet. Men livet finns utanför internet.

CD Rom i vrede? 

Nej, se dig om i glädje! Och njut av verkligheten. Det är där dom intressanta upplevelserna finns.

Några sådana har jag samlat i denna bok.”

Soini tryckte boken, som jag själv band in.


Nödbroms

Min bok uppmärksammades i boken "Nödbroms", författad av Sture Hegerfors och Lasse Åberg.
I sin bok skriver de "Den nya tekniken gör oss tillgängliga överallt, när som helst." Och sedan ställer dom frågan: "Är det positivt?"

Boken Nödbroms

Ur innehållet:
Här följer några exempel på berättelser ur boken CD Rom i vrede?
Klicka och läs!

 

Amerikaresan
Det svenska universalplagget
Min sämsta affär
Möte med Miroslav
Vid korvkiosken
I deklarationstider
På toppen av Zugspitze
Fallskärmsavtal

 

Karta som beskrivs i Amerikaresan

Boken är slut på förlaget